Brother symaskiner fra A-Å
Her kan du finde de mest bruges ord i forbindelse med sy- og brodering.
A
Automatiske hæftning
Hvis den automatiske hæftning er slået til, startes syning med hæftesting og det samme når sømmen afsluttes, dette sikrer et professionelt reslutat, der ikke løber op.
B
Blind sting
Er en special zigzag-sting, der bruges til at ligge kanten op på bluser eller bukser.
Broderimønster
Broderimønster er en data-fil, der kan overføres til broderimaskinen og broderes herfra. Broderimønstre kan sammen sættes af flere forskellige mønstre, så det giver forskellige udtryk.
Brodering
Brodering er en dekoration på stoffet. Kan gøres ved frihånd eller med en broderimaskine.
Broderitråd
Broderitråd bruges til brodering eller dekoration på alle materialer. Der findes forskellige typer af broderitråd: blankt, mat, metal m.v. Man kan ikke bruge broderitråden til sammensyning af 2 stykke stof der skal holde til noget slid / belastning.
F
Friarms syning
Friarms funktionen gør det lettere at sy rørformede ting, som f.eks ærmer og bukseben.
H
Hæftning
For at sikkere at sømmen ikke løber op, man hæfter både i start og i slutning.
K
Knaphul
Et hul til knapper, der har en pæn afslutning i begge ender, dette syes med lethed, læg din knap i trykfoden og sy.
L
Lynlås
Er 2 bånd med tænder på, der syes på i 2 forskellige dele f.eks. i en taske, lynlåsen trækkes sammen med skyder. Der er en særlig fod til isyning af lynlås.
Lynlås trykfod
Med lynlåsfoden kan man komme meget tæt på lynlåsen. Foden kan også bruges til motering af tittekanter.
M
Metal tråd
Metal tråd en special tråd, der bruges til effekter af dekorartionssømme. Tråden glimter og skinner i solen. Der findes mange forskellige farver.
O
Oplægning
Med oplægning menes der: Sømrummet på kanten, kan lægges op vedhjælp af kantenbånd. Kan også bruges som dekoration.
Overlock
Den vigtigste opgave for en overlocker er: Den syr sammen, skærer (overskydende stof af) og kanter sømmen, så stoffet ikke trevler væk. Alt dettte gøres i en arbejdsgang.
Overlock syning
Er en elastisk søm, der syr stof sammen, skærer det overskydende stof af og kanter sømme.
Overtråd
Er den tråd der kommer fra trådrullen, bliver trådet foroven og til sidst igennem nåleøjet.
Overtrådsspænding
Overtrådsspændingen sikrer en jævn og stabil søm. Spændingen kan justeres efter den tråd der bliver syet med.
Overtransportør
Når man har noget stof, der gerne vil skride i forhold til hinanden, kan der være en fordele at bruge en overtansportør, den klemmer sammen om stoffet så det føres samtidigt gennem symaskinen.
Q
Quilt
En quilt (tæppe) er, stykker af stof der er syet sammen til en helhed. Det kan bruges som sengetæppe, vægtæppe m.v. Det er som regel 2 stykker stof med et lag pladevat i mellem.
R
Rivevlieseline
Rivevliesline bliver brugt som underlægning på et broderi. Det gør at broderiet ikke trækker stoffet sammen, og giver et godt reslutat, efter endt brodering.
S
Skræddersyet
Vil sige at man syr et stykke tøj, der et tilpasset en persons individuelle mål.
Snitmønster
Et snitmønster er som oftes lavet i papir, der lægges på stoffet, så man har noget at klippe efter. Bemærk om der er lagt sømrum til, ellers skal dette gøres.
Spoling af undertråd
Når undertråden spoles på spolen, gør forspændingen at undertråden spoles korrekt.
Stikkesting
Stikkesting er en søm der ligge paralelt med trykfoden, som gør det let at lave lige stikninger.
Symaskine nåle
Nålen skal passe til det materiale der syesi, tykt materiale = kraftig nål, tyndt materiale = tynd nål. Nålens størrelse spænder fra 60 til 110. Samtidigt bør nåleøjet være stort nok til at sikre at tråden ikke knækker. Der er mange forskellige nåle, der passer til forskellige materialer, hvis du er i tvivl kontakt din lokale forhandler.
Syning
Med syning menes: 2 stykker stof der holdes sammen med en søm af 2 tråde. Desuden kan der også syes i læder, papir og pap.
Søm
En søm binder 2 stykker stof sammen.
Sømrum
For at får det rigtige reslutat ved endt syning, skal der beregnes et sømrum, der skal lægges til mønsterdelen. Normalt vil det være 1 cm.
T
Tråden
Tråden binder 2 stykker stof sammen, ved hjælp af en søm.
Trådning
Med trådning menes der: Hvor tråden går gennem nåleøjet.
Transportør
Transportøren sikrer at fremføring af stoffet er ens ved hvert sting, så længden er den samme.Transportøren ligger under trykfoden.
Tvillingnål
Ved brugen af en tvillingenål, syr man 2 parelle stikninger, kan bruges som dekoration eller til oplægning f.eks. oplægning af t-shirt ærmer osv.
U
Undertråd
Undertråden er den tråd der bliver spolet på spolen, den lægges som regel i et spolehus/kapsel. Undertråden er den tråd der ligger på bagsiden af stoffet.
Z
Zigzag
Zigzag bruges til kantning af sømmen eller til sammen syning af elastike stoffer. Nålen bevæger sig skiftevis fra højre og venstre, mens du syr.